Afdrukken

Proeverij van 5 jenevers door Stefaan Van Laere

Van korrel tot borrel

 

Onze eerste club na de vakantie was een vrij mannelijk onderwerp: Jenever.
We waren dan ook heel blij dat 7 mannen aanwezig waren, maar de dames deden niet onder Ook zij waren van de partij We verwelkomden 13 personen op deze club die ons gegeven werd door Stefaan Van Laere, journalist en jenever- en wiskyspecialist . Hij heeft reeds verschillende boeken geschreven
over wisky, jenever en culinair koken met topchef. Hij weet waarover hij praat...
We begonnen met een beetje geschiedenis over jenever. Er is geen echte datum waarop jenever ontstaan is maar er zijn reeds geschriften van de 11de en 12de eeuw waar jenever in vermeld staat, en het zou ontstaan zijn in de buurt va Hasselt.
Vroeger werd het gemaakt op landbouwbedrijven, want daar hadden ze de producten: graan, mais, ...

Het had een werelddrank kunnen zijn als de oorlog tussen Engeland en Nederland geen roet in het eten gegooid had... nu is het vooral een drank die gemaakt en gedronken wordt in Vlaanderen, Nederland (onder de moerdijk) en een klein stukje Noord Frankrijk.

 De jeneverindustrie heeft het moeilijk gehad vooral met de WO (het koper werd opgevorderd, sommige stokerijen werden volledig geplunderd en starten na de oorlog niet meer op, andere ontmantelden zlf hun stokerij en verborg ze maar vonden ze na de oorlog niet meer terug, ...) Ook de populariteit nam stevig af in de jaren 1950 tot 19879. In de jaren 80 kwam een kentering door het maken van fruitjenever. Dat sprak de jongeren aan en ook de dames.

In Belgie zijn nog enkele stokerijen overgebleven: De bekendste is zeker Filliers; maar ook Bruggeman. Er zijn ook nog een aantal kleinere ambachtelijke stokerijen: onder andere in Kortrijk waar ze St Pol maken en in Oudenaarde waar de Kiekendief vandaan komt.

 Na al deze verhalen ging de eerste fles open. We begonnen met een 'Hertekamp', gemaakt door Bruggeman. Dit was een 'industriele' jenever (dwz dat hij niet rechtsstreeks van graan gemaakt is). Het is dus een jonge klare, niet gerijpt op eiken vaten maar een goed startertje. 
Dan gingen we over naar een 'oude graanjenever van 5 jaar' gemaakt bij Filliers. Deze was kruidig van smaak, zachter dan de vorige en ruikt aangenaam. Vervolgens kwam de 'Bokma', een nederlandse jenever. Een volledige andere jenever: bitter, hard en plakkerig in de mond. Niet zo'n goede ervaring voor onze proevers. St Pol viel dan beter in de smaak: smaakvol, meer alcoholgehalte en een uitgesproken smaak. De strafste was voor de laatste degustatie bewaard: de 'kiekendief' 40% alcoholgehalte, hele speciale geur, zacht en een lange afdronk.

 Na nog enkele vragen van ons enthousiast publiek, kwamen nog enkele tips.
Jenever bewaart jaren, ook geopend, de vorm en kleur van de fles heeft geen invloed op de smaak van de jenever, de beste schenktemperatuur is keldertemperatuur, al hangt dat ook af van je eigen smaak.