malheurEen malheurke...

Dat wordt al snel in Buggenhout gezegd als er een ongeluk gebeurt, of je hebt niks of al je botten zijn gebroken, in een poging om het goed te praten, om te doen of het zo erg niet is....
Maar Malheur is ook de naam van een reeks lekkere biertjes gebrouwen bij brouwerij De Landtsheer in Buggenhout. Een bezoekje leek ons een schitterend idee.

Proeverij van 5 jenevers door Stefaan Van Laere

Van korrel tot borrel

 

Onze eerste club na de vakantie was een vrij mannelijk onderwerp: Jenever.
We waren dan ook heel blij dat 7 mannen aanwezig waren, maar de dames deden niet onder Ook zij waren van de partij We verwelkomden 13 personen op deze club die ons gegeven werd door Stefaan Van Laere, journalist en jenever- en wiskyspecialist . Hij heeft reeds verschillende boeken geschreven
over wisky, jenever en culinair koken met topchef. Hij weet waarover hij praat...
We begonnen met een beetje geschiedenis over jenever. Er is geen echte datum waarop jenever ontstaan is maar er zijn reeds geschriften van de 11de en 12de eeuw waar jenever in vermeld staat, en het zou ontstaan zijn in de buurt va Hasselt.
Vroeger werd het gemaakt op landbouwbedrijven, want daar hadden ze de producten: graan, mais, ...

Mysterie-wandeling voor gezinnen met kinderen. Met fijne opdrachten en spannende verhalen

 

Info bij: Afdeling Stekene: D'Eer Els, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Omschrijving van de activiteit:                      

Wandeling ReynaertmysterieDit mysterie is speciaal ontworpen voor gezinnen met kinderen.

Kinderen die kunnen lezen zullen alle vragen en opdrachten kunnen oplossen. Kleinere kinderen zullen zeker ook veel plezier beleven aan deze wandeltocht vol spannend verhalen en fijne opdrachten.
Tijdens de speurtocht zijn er vragen, opdrachten maar ook leuke verhalen voor onderweg om de tocht nog boeiender te maken voor kids.
Alle onderlijnde zinnen hieronder vormen een kant- en klare tekst om aan de kinderen voor te lezen als
leiddraad doorheen de wandeling . Het verhaal kan heel spannend of iets minder griezelig verteld worden, naargelang de leeftijd van de kids. Mama, papa, oma,
opa, grote broer of grote zus beleven zo samen met de kleine speurders een onvergetelijk avontuur.
(ter info: alle verhalen zijn verzonnen en baseren zich in geen geval op historische correcte feiten...) Geniet ervan !

PS:  deze wandeling vertrekt nu vanuit een school, maar kan volledig herwerkt worden voor vertrek van uit een andere in het centrum gelegen vertrekpunt.

Petanque avond
info bij: afdeling Adegem, Dorine De Vlieger, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

omschrijving van de activiteit:

petanqueIn 2003 stapten wij als Gezinsbond voor de eerste maal richting petanquebaan wat wil zeggen dat wij dit jaar voor de tiende keer naar deze ballenarena trekken.

De avond gaat terug door in petanqueclub Eeklo, Korte Moeie 8. We verzamelen om 19.30 uur.

 

Tussen en tijdens het spelen serveren wij onze
vermaarde petanquehapjes.

Dessertjes maken, koekjes en taartjes bakken met de kinderen !
De ouders, grootouders worden uitgenodigd om later langs te komen voor een dessertbuffet.

Info bij: Afdeling Scheldewindeke: Chris Brackman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

omschrijving van de activiteit:

Aan alle kindjes van de Gezinsbond

We nodigen jullie van harte  uit voor het JUNIORKOKEN met dit jaar als thema : Op de Koffie !!! 

Op zondag .............. zijn alle kindjes (vanaf 6j) om 10u30 verwacht in ons parochiehuis De Rots.

De koksmuts wordt opgezet en we gaan met z’n allen aan de slag !

We moeten zelf op de koffienog ons “menuutje” opstellen, maar we denken zo aan koekjes, tiramisu, fruitsla,muffins, chocolademousse,rijstpap, appeltaart en natuurlijk een echte konfituurtaart !

We werken in groepjes van een 8-tal kindjes, die tesamen een 2-tal dessertjes maken en ook zorgen voor de presentatie !!!  Slagroom, hagelslag, taartversieringen,… De “dessertkeuken” zal na dit juniorkoken geen geheimen meer hebben voor jullie.

Over enkele weken nodigen wij iedereen van de Gezinsbond uit “Op de koffie bij de kinderen”. Maar zeg het nu al aan je oma, opa, papa, mama broer en zus, …dat ze jouw dessertjes kunnen komen proeven op zondag 20 november vanaf 14u.

Kunstig in een nieuw kleedje: ' voor 15 € ben ik gekleed '

Info bij: Afdeling Deinze: Joost Vermeersch, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omschrijving van de activiteit:

nieuw kleedjeChris Vermeulen (57), zus van Marleen, bestuurslid in onze afdeling bezoekt regelmatig een kringwinkel.
Kringwinkels worden lang niet alleen bezocht door mensen die het minder breed hebben.
Chris restylt kledij. 'Van een oude rok maak ik een vestje, gedateerde truitjes geef ik een nieuwe look'.
Haar naaikamer puilt uit van kleren, knopen, ritssluitingen en stukjes bont.
Inspiratie haalt ze uit modetijdschriften en het resultaat mag er zijn.

Uit de kluiten gewassen creatief atelier-project voor kinderen !

Info: Afdeling Sint-Niklaas: Marleen Maes, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omschrijving van de activiteit

Wat gebeurt er als je een lumineus maar bij aanvang blijkbaar onrealistisch idee van een bestuurslid van de Gezinbond combineert met de artistieke gedrevenheid van een kunstkring en de gezamenlijke goesting om iets creatief te doen met kinderen ten voordele van Unicef???

KreaVief was geboren….

affiche Kreavief


 

Een project dat ons in de loop van 2011 in de ban hield, ons wakker hield maar ons een bijzondere drive gaf.

 

 

De doelstelling was dat kinderen in het stedelijk museum zouden tekenen en schilderen naar het werk van de lucasgezellen (kunstkring), dit onder begeleiding van de artiesten. De organisatorische kant werd voornamelijk door de gezinsbondleden waargenomen.

Voor de affiche, het ophangen en inkaderen van de kinderkunstwerken stonden de kunstenaars in.

 

 

Kinderanimatie namiddag afdeling Uitbergen.

info bij: afdeling Uitbergen, Nele De Groot, Grote Kouterstraat 16 (0475/601138). Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Omschrijving van de activiteit:

1.  Percussienamiddag voor de kleinsten

Voor kinderen vanaf de derde kleuterklas tot het vierde leerjaar werd een percussienamiddag georganiseerd. Iemand van de organisatie 'Harteklop' kwam de workshop leiden. Er was plaats voorzien voor 15 kindjes en bij de inschrijvingen werd al snel dit aantal bereikt.

De begeleider bracht verschillende percussie-instrumenten mee waarop de kinderen naar hartelust konden trommelen: djembe, conga, tamboerijn, sambaballen etc. In het eerste deel van de namiddag waren er een aantal begeleide oefeningen. Zo mochten de kinderen bijvoorbeeld elk om beurt een ritme slaan dat de anderen moesten volgen of moest er eerst heel stil en dan heel luid getrommeld worden.

Er werd een drankje en een koekje voorzien voor de kindjes en nadien konden de kinderen nog wat experimenteren op de instrumenten.

De kinderen waren zeer enthousiast en de activiteit werd zeer gesmaakt.

2. Survivalnamiddag met de oudere kinderen

survivalVoor de leeftijdsklasse van 9 tot 16 jaar organiseerden we een namiddag avontuur en genieten van de natuur. We deden hiervoor beroep op Arnout Pieters van http://www.arnoutpietersbushcraft.be 

We fietsen samen naar het bos aan de Schelde. Daar leerden we hoe we een shelter kunnen maken om in te overnachten en te overleven. Na de demonstratie moesten de kinderen dit ook zelf doen in kleine groepjes, alleen met de benodigheden die ze in het bos vonden. Tussendoor toonde Arnout verschillende eetbare planten en insecten. De in een blik op een klein vuurtje gebakken pissebedden werden door alle kinderen en begeleiders goed geproefd, een beetje krokant maar wel best smakelijk.

Vervolgens trokken we naar de beek naast het bos. Daar toonde de animator hoe je op verschillende manieren drinkbaar water kan maken. Na het zuiveren was het water uit de beek naast de Schelde perfect drinkbaar.

Tenslotte kwam het leukste: vuur leren maken zonder lucifers of aansteker. Ook hier had Arnout de nodige atributen en truukjes bij zich om het zeer boeiend te maken. De kinderen kregen er de ganse namiddag maar niet genoeg van.

 

Ervaren geocachers vertellen wat geocaching is en hoe je wandelen gezellig en spannend kunt maken voor de kinderen en het hele gezin.


Info bij: Afdeling Scheldewindeke: Marc Van Parys, Domminique Van De Casteele. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omschrijving van de activiteit:

Midden september staat bij ons helemaal in het teken van geocaching.

Op donderdag  15/9 hebben we een eerder theoretische uiteenzetting over dat “schatzoeken”, want zo kan je geocaching noemen.

A.d.h.v. een powerpointpresentatie zal Dominique Van de Casteele (een ervaren geocacher) ons meer info geven over :

    -de historiek van geocaching

    -de typen caches

    -de cachepagina’s op internet (www.geocaching.com)

    -geografische coördinaten zoals Noorder- en Zuiderbreedte, Ooster- en  Westerlengte

    -de werking van een wandelgps

   -hoe een gevonden cache loggen, hoe zelf een eigen cache aanmelden,….

 Wij hebben die avond ook een aantal “wandelGPSsen” ter beschikking, zo kan iedereen kennismaken met de basisfuncties van dit toestel.

 Praktisch:

Halloween AssenedeGrote tuin volledig aangekleed in Halloween sfeer. Midden in tuin staat de bar.

Info bij: afdeling Assenede: Kris Van leeuwe, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omschrijving van de activiteit:

Grote tuin volledig aangekleed in Halloween sfeer.
In de tuin staan verschillende stands:

- Vampieren in een oud molen
- In tuinhuis knutselhoek en schminkstand
- Caravan met 2 waarzegsters

- In volière Het peperkoekenhuisje van Gans en Grietje met de boze heks
- Tentje met muis en kazenspel

Midden in tuin staat de bar met in grote tent: met op de kaart heksensoep, bloedjenever, hotdog enz