verwendag1

Het Designmuseum Gent
Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent
Te Sprokkelen van 10.00 tot 18.00 uur (een bezoek duurt ca. 1.30 uur)

Hello Robot

Design tussen mens en machine

Als werkkracht in de fabriek, personage in een film of als militaire drone. Iedereen weet hoe een robot eruitziet. Maar heb je er ook al een ontmoet? Elke dag wordt de afstand tussen mens en machine kleiner, zo heeft de smartphone ons leven nu al definitief veranderd. De tentoonstelling Hello, Robot. Design tussen mens en machine legt onze relatie met technologie helemaal bloot.

Have you ever met a robot?
Zullen robots ons net creatiever maken en nieuwe jobs creëren? Het is één van de vragen die Hello, Robot. stelt. Of: hoe hard wil je zelf afhangen van technologie? Slimme assistenten tonen ons nu al de weg, meten de status van ons lichaam en zijn een speelkameraadje voor onze kinderen. Maar willen we dat machines ook zorgen voor onze ouderen of onze seksuele verlangens? Binnenkort worden we misschien allemaal een stukje cyborg!

Could a robot do your job?
Nemen robots de wereld over of gaan ze de wereld redden? Wat denk jij? Designers leveren denkwerk en concrete oplossingen die aantonen dat de waarheid tussen de twee in ligt. Robots zijn een reden om erg enthousiast te zijn én kritisch na te denken. Hoe willen we omgaan met een wereld die steeds digitaler, slimmer en autonomer wordt? Kom naar Design museum Gent en duik mee in het debat.

R2-D2 uit Star Wars wacht op de vrijwilligers van de Gezinsbond, zie foto hieronder.

 Designmuseum R2 D2 MarkNiedermann
                                             copyright Photo: Mark Niedermann

 

Do you want a robot to take care of you?

Met je afdeling:
HELLO, ROBOT.
Van 27.10.2017 tot 15.04.2018
duur 1,5 uur
prijs € 80 (+ toegangsprijs)
Boek alvast een gids voor onze najaarstentoonstelling ‘Hello, Robot. Design tussen mens en machine’. Gaan robots onze jobs afnemen? Wil je dat er een robot voor je zorgt? De expo maakt duidelijk dat de expansie van robotica al decennialang met gemengde gevoelens wordt gevolgd. Net als in de begindagen slingert het debat over kunstmatige intelligentie nog steeds heen en weer tussen utopie en dystopie, tussen de hoop op een betere, technisch hoogontwikkelde wereld en de angst voor de onderwerping van de mens. In deze context rijst ook opnieuw de vraag naar de verantwoordelijkheid van designers. Een rondleiding toont je hoe science fiction alledaagse werkelijkheid is geworden.

HET MUSEUMSPEL
Gratis voor kinderen

In Design museum Gent is een bezoek met kinderen geen saaie aangelegenheid. Dankzij het Museumspel ontdekken kinderen spelenderwijs kasten, stoelen, vazen en zelfs fietsen. Playmobilfiguurtjes wijzen de jonge bezoekers de weg naar mooie, grappige of bijzondere gebruiksvoorwerpen. Ga samen met je kroost op ontdekking en probeer te achterhalen waarom een houthakker bij een krukje staat of een piraat een plekje in de kroonluchter wist te veroveren!